Notícies

GCT Plus ha portat a terme aquest 4 de juny una nova trobada digital amb ponents significatius de l’activitat industrial d’aquest país que han compartit inquietuds i reflexions en videoconferència.

La xerrada ha estat coordinada per l’enginyer i consultor Felip Puig amb la presència de Montse Argemí CEO de GCT Plus. Hi ha participar un centenar de persones que han seguit les ponències de Joan Aregio, adjunt DG, gerent de Xarxa Santa Tecla; Mauro Prodi, CEO Alma de mobilitat sostenible intel.ligència artificial; Manuel Orero, gerent d’Hinojosa Paper; Judith Viader, Directora general Frith Ravich i Josep M. Lloreda, President KH Lloreda.

Felip Puig, a l’inici, ha destacat la incertesa que ens ha tocat viure davant la pandèmia i la preocupació per no comptar amb vacunes ni mesures clares. ‘’La prioritat és la reconstrucció de l’economia amb una relativa normalitat però amb una incertesa interminable’’. Puig ha insistit en l’aprenentatge permanent, recordar que sempre en situacions normals algú guanya i algú perd, gratitud per viure i la innovació ‘’compartint els canvis i construir resiliència positiva’’. Afegeix que ‘’gràcies a l’adversitat es pot sobreviure, recuperar-se, reinventar-se i sortir-ne més enfortits’’.

Des del Km. 0 de la pandèmia, Joan Aregio ha explicat que ‘’bàsicament ens dediquem a l’àmbit sanitari des del Tarragonès i el Baix Penedès’’. L’experiència des de veure-ho molt de prop la pandèmia porta a analitzar com s’ha viscut, que s’ha après i cap on va el sector sanitari social. ‘’El desconeixement genera angoixa en un sector on persones treballen per a persones i és molt complex ja que va venir molt ràpid sense saber a que t’enfrontaves’ diu Aregio’. I continua ‘’hem après a viure al compàs dels canvis i l’atenció primària s’ha fet en videoconferència, a les cases. Si s’hagués planificat encara estaria per fer. Demostra que si és necessari es fa’’. Aregio comenta que ‘’les noves tecnologies tenen un camp immens per seguir. Pràcticament tot és per via telemàtica. I, aquest canvi sanitari ha vingut per quedar-se’’.

Per a Mauro Prodi ‘’la velocitat de la incertesa ha estat la característica i el virus ha creat un estrés grandiós’’. L’atur ha augmentat de forma vertiginosa, a Estats Units ha arribat als 40 milions d’aturats. El món de l’automoció està en gran risc de ruina. ‘’Cal tenir una característica d’innovació i cohesió social molt important’’ diu Prodi. Hi ha una gran fractura entre economia real i financera. Prodi considera que ‘’no serà com el 2008, ara el món automobilístic aguantarà però s’accelerarà l’arribada del vehicle elèctric’’.

Manuel Orero ha explicat que ‘’ningú es podia esperar el moment que hem viscut’’. És prioritària la producció al moment sanitari? I és que la prioritat són les persones, els treballadors. ‘’El cartró ha estat primordial i les fàbriques havien de seguir produint i no en vàrem parar cap d’elles i amb poquíssims casos lleus de Covid-19’’ diu Orero. La parada de la indústria com la de l’automòbil, la de l’hostaleria que mouen molt envasat en caixa han quedat parats totalment. ‘’Hi ha hagut augment del petit cartronet per llaunes’’ comenta. ‘’Hem aconseguit mascaretes per a tots els nostres treballadores i per a donar-ne a d’altres que ho necessitaven’’ comenta.

Segons Judith Viader ‘’primer ha estat la seguretat dels treballadors i no ha estat fàcil davant la decisió de seguir produint o enviar a la gent a casa davant el perill de contagi’’. El nivell de casos a les instal.lacions ha estat mínim però ‘’no vàrem preveure el tancament de les empreses a qui proveïm’’ diu Viader. El teletreball ha vingut per a quedar-se i es veu com estalvies el temps de reunions quan no cal que et desplacis. ‘’Estem patint una caiguda de vendes del 35% i la venda de botigues a llaminadures o en hosteleria ha estat terrible la baixada, però, en canvi, vàrem acabar existències en crispetes, patates i pipes, per exemple’’. Viader diu que ‘’hem après a tenir capacitat d’adaptar-nos amb rapidesa i com a líder cal saber-ho gestionar qui es paralitza i qui es posa amb esperit de lluita en un instant’’.

Josep M. Lloreda ha explicat que ‘’a l’estar tancats a casa, el consum d’envasats o el de la neteja que és el meu, hem augmentat un 34% i en desinfectats un 44% i en canvi el de neteja de roba un 1%’’. Dades curioses que han mogut el mercat. ‘’Vàrem buscar proveïdors alternatius al veure que els xinesos no contestaven als requeriments. Volíem evitar no poder servir i tenir estanteries buides als supermercats i ho vàrem aconseguir’’ diu Lloreda. El tancament de botigues no essencials com perfumeries estan molt malament a l’haver estat tancats ‘’nosaltres hem creat un compte financer perquè no podem deixar tirats als clients de sempre i hem d’estar al seu costat’’.  El fet de posar al mercat abans de la pandèmia els bactericides desinfectants han augmentat moltíssim la venda d’aquests productes. S’ha fet formació als equips, als clients i han aprofitat el temps del confinament.

La xerrada s’ha acabat amb el resum final de Montse Argemí que ha fet una glosa de tota la conversa mantinguda per GCT Plus.