Notíciesett GCTplus sabedell

“Compartir la represa” ha estat la trobada digital que aquest dijous, 18 de juny ha portat a terme l’empresa GCT Plus. Amb la coordinació de l’enginyer i consultor, Felip Puig, i sota la direcció de la CEO de GCT Plus, Montse Argemí, els ponents han desenvolupat la seva idea de com serà aquesta tornada a l’anomenada ‘nova realitat’. Hi ha intervingut Josep Sáez, gerent de DATALAB; Pablo de Lastres, Director General de FIBRAN GROUP; Enric Casas, Director General d’SKIS ROSSIGNOL; Manel Simon, Director General d’AFRUCAT i Manel Xifra, President de COMEXI.

Ha encetat la xerrada virtual, Felip Puig qui ha comentat que ‘’hem constatat que a curt i mig termini rés tornarà a ser igual”. La desescalada i nous brots a països llunyans en porta incertesa i ningú sap com acabarà tot plegat. ‘’Riscos col.lectius i drets individuals es contraposen en aquesta tercera fase on anuncien vacunes però encara no hi ha calendari. Comencem la remuntada’’ apunta Puig.

La mirada es gira cap a les empreses i empresaris de Catalunya que ens portaran com a principal instrument de cohesió social que són del país qui ens posaran l’accent des de diferents sectors productius i ens presentaran una pinzellada de la seva forma de veure com es presenta el futur.

Per a Sáez ‘’la nostra activitat està en el sector sanitari dins dels reactius per a laboratori clínic i per tant estem en el sector d’essencials i ha estat una pressió brutal perquè teníem poc temps per reaccionar’’. Les màximes garanties sanitàries eren vitals sobretot pels empleats i es va activar els protocols que va marcar el Ministeri de Sanitat per muntar els grups de treball, els protocols d’entrada i sortida de fàbrica com a primer pas. “Com a negoci –diu Sáez- tot s’ha enfocat en la lluita contra el Covid i per tant, la nostra producció de rutina de laboratori es va ressentir i va baixar però, tal i com va baixar aquests volums, va pujar els articles dels que som fabricants i eren necessaris per diagnosticar el Covid com el “palet” que es fa servir per agafar les mostres’’. Aquest article ja el fabricava DELTALAB i és l’únic fabricant de l’Estat espanyol.  ‘’No hi havia capacitat instal.lada a Espanya i Europa i EE UU per donar servei a tota la demanda en el punt àlgid de la pandèmia i ens vàrem reinventar i fer línies noves de fabricació i estem en aquest procés’’. Bona part dels fons de l’empresa s’ha destinat a seguir-ne fabricant. ‘’N’hem fabricat 3.500.000 del producte’’ diu Sáez.

Des de FIBRAN GROUP; de Lastres ha comentat que ‘’nosaltres fabriquem la funda que hi ha en un fuet o un xoriço i des de Girona a Cadis treballem en aquest producte’’. Una empresa estratègica del sector de l’alimentació que situada al Ripollès, una comarca que no ha estat tan afectada com la resta de Catalunya. ‘’Vàrem crear un entorn segur als nostres treballadors igual que el que es te a casa quan s’està confinat amb tots els protocols. A partir d’aquí es va crear la rutina i hem estat capaços de crear i distribuir el que se’ns ha demanat tenint en compte que hi ha hagut més consum del que hi havia en situació normal’’. “Han treballat construint unes condicions de treball que poguessin assistir al lloc de feina de dilluns a diumenge’’. S’han mantingut tots els centres de treball durant la pandèmia. ‘’Hem tingut problemes amb els proveïdors que estan a Itàlia i Igualada però afortunadament ens n’hem sortit’’ –diu de Lastres. La desescalada que s’està accelerant fa que ens plantegem com seran els propers mesos.

Enric Casas diu que ‘’la primera setmana es van tancar totes les estacions d’esquí del món. No havia passat mai’’. Quan ja hi havia molts casos a Itàlia es va dir que la gent anés a esquiar. Va ser un escàndol. I això passava el 8 de març quan es van tancar les estacions d’esquí. Tot parava de forma brutal en poc temps. La planta d’SKIS ROSSIGNOL va augmentar la no presència de treballadors perquè tenien por, perquè havien de cuidar a algú de la família o perquè s’havien infectat. Es va fer un ERTE fins el 21 d’abril. El teletreball es va convertir en l’instrument de l’estratègia de l’empresa tot i preparant la tornada de les persones amb atenció a les persones assegurant l’entorn de treball de forma totalment segura. Per a Casas ‘’ tot el que es fa és en be dels treballadors per la seva seguretat. Hem descobert les eines de les videoconferències i les reunions ja no són presencials però a mida que tot torna a la normalitat hem de buscar equilibris ja que el contacte personal és important’’. Els esquís es venen per a ser utilitzats durant tres mesos a l’any i s’estan fabricant per l’hivern vinent però hi ha dues certeses ‘’s’ha de lliurar a primers de novembre o no servirà per rés i la nostra capacitat de producció no es pot passar de tirada’’. L’empresa fabrica material esportiu amb el que també es fa turisme i està de moda i canvien els models. ‘’Ens plantegem que no hem de renovar massa i hem reduït cara la propera temporada buscant quins són els productes estratègics que no podem para el desenvolupament’’ comenta Casas.

‘’Hem estat un sector essencial que no podia parar la seva producció des del minut 0” –diu Simon. Veient la situació que es plantejava, des d’AFRUCAT ja els hi preocupava la combinació de la feina i l’activitat familiar. Es va activar el teletreball i tot l’equip ho va fer més que mai durant la pandèmia. ‘’Hem hagut d’innovar i comunicar els continus canvis que s’ha patit en el sector de la fruitat total ment essencial. Tenim un potencial de mil milions de quilos de fruita amb una exportació del 80% i hem hagut de reaccionar ràpidament’’. Han tingut molta dificultat per a trobar personal. ‘’Persones sense papers als qui no podíem donar treball però poc a poc persones de Rumania per exemple han entrat a treballar. I el problema, la logística i es va multiplicar per dos el cost del nostre transport amb països com Alemanya’’. Les càmeres frigorífiques estaven plenes el febrer de pomes i peres però al principi de la pandèmia l’increment de venda va ser meteòric ja que eren a casa i pensant en clau de salut i aprovisionament i es va veure rècords històrics de vendes’’ diu Simon.

El darrer ponent Manel Xifra ha començat la intervenció dient que ‘’vàrem decidir tancar els centres productius quan va esclatar l’estat d’alarma i teníem problemes de subministrament’’. Es va fer un ERTE de força major i es va treballar a partir de l’1 de maig i progressivament es va anar reanudant l’activitat productiva. Enginyeries, administració, part comercial de COMEXI teletreballava. ‘’A nivell de capacitat productiva estem al 100 per cent i hem de reatrapar totes les tasques’’. Per assegurar el suport als clients no es va tancar el subministrament amb els recanvis, avaries i l’assistència tècnica va seguir funcionant, diu Xifra.

El tancament de la xerrada amb un petit resum ha anat a càrrec de Montse Argemí.